4 belangrijke elementen van een effectief wervingsproces

Het werven van de beste kandidaat voor een openstaande vacature hangt af van een effectief wervingsproces.

4 belangrijke elementen van een effectief wervingsproces

Alsof je een naald in een hooiberg zoekt ... zoals een klavertje vier plukken ... Je snapt het wel.

Er zijn veel metaforen die we kunnen gebruiken om te beschrijven hoe moeilijk het is om de juiste kandidaten voor een openstaande vacature te vinden.

Het is moeilijk.

Het werven van de beste kandidaat voor een openstaande vacature hangt af van een effectief wervingsproces.

Zeker wanneer je een krap tijdschema en/of budget hebt.

We hebben de 4 kernelementen:

  1. Sollicitatieproces
  2. Technologie
  3. Gestructureerd selectieproces
  4. Gegevens

Voordat je verder leest ...

Abonneer je op onze content en blijf op de hoogte van alles wat met werving te maken heeft!


1. De sollicitatieprocedure

Een moeilijk of foutief sollicitatieproces kan een van de grootste redenen zijn waarom een kandidaat niet solliciteert.

Ze zijn misschien perfect gekwalificeerd en passen goed in het bedrijf, maar als het te veel gedoe is om het sollicitatieoformulier in te vullen of als het niet werkt op hun apparaat, gaan ze gewoon door naar de volgende.

Het creëren van omslachtige sollicitatieformulieren schaadt het bedrijf op de lange termijn. Als je de beste kandidaten wil krijgen, maak het dan gemakkelijk om een ​​cv te uploaden of een formulier in te vullen met hun belangrijke informatie.

Zorg ervoor dat applicaties werken op mobiele apparaten, inclusief smartphones en tablets, en dat de software die gebruikt wordt duidelijk en gebruiksvriendelijk is. Doorloop het proces zelf (of beter nog, laat het team het ook proberen) om er zeker van te zijn dat alles volgens plan werkt.


2. Technologie

De kern van elke goede rekruteringstechniek is een sollicitatie-volg-systeem (ATS). Deze tool helpt je om alles wat er met je sollicitanten gebeurt in de gaten te houden, inclusief de vacature waarvoor ze hebben gesolliciteerd, waar ze zich bevinden in het sollicitatieproces, testen op persoonlijkheid/skills en notities over hoe goed ze passen (of niet passen) in jouw organisatie.

Raak niet overweldigd door alle technische opties die er zijn. Als je nog geen ATS hebt, begin dan met een sterke vacaturepagina met een dashboard om de sollicitaties op te volgen. Naarmate je meer op jouw gemak voelt en jouw behoeften begint te herkennen, kan je deze technisch verder uitbreiden.

TIP:  Qiwie biedt dit volledige pakket aan voor elke vacature. Het mooie is dat wij daarbovenop al het werk voor jou doen zodat je alleen nog de juiste kandidaten moet selecteren. bekijk op www.qiwie.com hoe we jou verder kunnen helpen.


3. Gestructureerd selectieproces

Het sollicitatieproces is niet altijd zo eenvoudig als we zouden willen. We ontmoeten geweldige kandidaten op verschillende tijdstippen of hebben de grootste moeite om een sollicitatiegesprek in te plannen. Maar als uw sollicitatieproces een puinhoop is, zal het rekruteren nooit gemakkelijk zijn.

Een duidelijke structuur zorgt voor een sneller en efficiënter proces en helpt je om verkeerde aanwervingen te vermijden.

Stel alle kandidaten per functie gelijkaardige vragen en hou in mate van het mogelijke vast aan dezelfde volgorde. Betrek ook steeds dezelfde collega's in het sollicitatiegesprek.

Wanneer verschillende posities om andere wervingsprocessen vragen, zorg er dan voor dat je consistent blijft voor elke functie. Zoek naar een structuur die voor jou het beste werkt en probeer deze verder te stroomlijnen.


4. Van gegevens naar Informatie

Het verzamelen en analyseren van gegevens helpt je bij wervingsbeslissingen. Wanneer je eerdere wervingsprocessen bijhoudt, inclusief statistieken over jouw sollicitatieproces of gegevens over jouw kandidaten, kan je een efficiënter wervingsproces creëren.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je doorgaans veel kennismakingsgesprekken hebt, maar niet veel kandidaten waar je mee verder wil, kan dit een teken zijn dat de vacature moet herschreven worden of de vacature op de verkeerde plaats staat. Door deze gegevens bij te houden, inclusief het identificeren van waar de beste kandidaten komen, kan je jezelf richten op de juiste sollicitanten. Zo verspil je minder tijd aan kandidaten die uiteindelijk toch niet passen.

Weten welke gegevens echt interessant voor je zijn is een hele uitdaging want het zijn er ontzettend veel.

Het identificeren van de juiste wervings-KPI's of waar je moeite mee hebt in het wervingsproces, kan het verschil maken tussen een succesvolle aanwerving of een vruchteloze zoektocht.


Wat moet je nu doen?

Zelfs met deze 4 elementen voor een sterker wervingsproces, zal er altijd ruimte zijn voor verbetering. Het leggen van een sterke basis leidt tot betere, consistente en eerlijke werving en selectie.

Begin met het bekijken van jouw huidige proces om inefficiëntie te identificeren en ontdek welke fasen de meeste aandacht behoeven. Dit zal je helpen in de opbouw naar een effectief wervingsproces.

Vervolgens kan het geen kwaad om ons ook even te bellen voor advies op 03 613 09 44.

Stop met gissen,

start met gestructureerd

AANTREKKEN , BEHEREN en SELECTEREN

van meer en betere kandidaten.