Hoe blijf je succesvol aanwerven tijdens een slimme lockdown?

Hoe blijf je succesvol aanwerven tijdens een slimme lockdown?

In deze periode viert onzekerheid hoogtij. Niemand die weet wat de komende weken ons gaat brengen en of de arbeidsmarkt opnieuw door elkaar geschud wordt.
Covid- 19 heeft ongetwijfeld al veel energie en aanpassingsvermogen opgeëist, ook op vlak van recruitment. Bedrijven zijn genoodzaakt om hun recruitmentproces in ijltempo bij te sturen.
Hieronder vind je alvast enkele tips om te blijven aanwerven.

1. Laat weten dat je aanwerft

Heel wat kandidaten denken nog steeds dat vele bedrijven niet aanwerven tijdens deze periode. Bedrijven moeten dus nadrukkelijk communiceren dat ze nog steeds open en op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Refresh daarom dagelijks de vacatures en maak veel meer gebruik van sociale media. Zo bereik je ook het talent dat (nog) niet actief op zoek is, maar jullie vacature wel ziet verschijnen in advertentieruimtes.

2. Herdenk het recruitmentproces

De arbeidsmarkt is door elkaar geschud en schreeuwt om een nieuw en doordacht rekruteringsplan. Het aanwerven op afstand komt meer op gang, maar moet nog aangescherpt worden. Zorg ervoor dat alle systemen en procedures op voorhand getest zijn. Als je nog op zoek bent naar nieuwe tools, kies dan voor flexibele oplossingen die het aanwerven in crisistijden ondersteunen. Voorbeelden zijn sourcing tools, virtuele interviewsoftware, traceersystemen voor aanvragers …


3. Handel proactief

Vacatures pas publiceren wanneer je dringend iemand nodig hebt, is geen optie meer. In plaats van vast te houden aan jouw huidige aanwervingsplan, denk liever na over hoe het bedrijf er op lange termijn zal uitzien. Ontwikkel een strategie die je tijd geeft om de juiste kandidaten aan te werven.

4. Medewerkers future proof maken

Effectieve communicatie, zelfsturing, discipline, time management en flexibiliteit zijn vaardigheden die door het werken vanop afstand aan belang hebben gewonnen. Deze competenties maken het verschil in crisistijden en zorgen dat projecten niet in het water vallen. Zet hier maximaal op in en voorzie opleidingen om (toekomstige) medewerkers future proof te maken.

5. Bespaar tijd en kosten

Iedereen wil bezuinigen dus niet de juiste kandidaten aanwerven en de zoektocht steeds opnieuw opstarten, kost tijd en geld. Werf niet uit paniek snel iemand aan maar breng alles in kaart om meteen de juiste kandidaten te bereiken. Ga na welke kanalen je het beste inschakelt en maak veel meer gebruik van sociale media. Vraag aan je collega's om vacatures te delen via hun netwerk en zet wervingscampagnes op waar je gebruik maakt van advertentieruimtes op sociale media.


6. Maak het verschil met communicatie

In deze periode zijn heel wat medewerkers vooral op zoek naar werkzekerheid. Je overtuigt kandidaten door dit nog beter uit te lichten in de vacaturetekst. Ook vacatures met een groot inlevingsvermogen krijgen nu meer respons dan vacatures met minder emphatische taal. Inzetten op vertrouwen en een authentieke connectie tussen werkgever en werknemer is dus de boodschap!