Afleiding op het werk en tips om je concentratie te bevorderen

We hebben er elke dag mee te maken: situaties die je van je werk kunnen afleiden. Een collega die iets komt vragen, er komen dringende mails binnen of je denkt aan huishoudelijke taken die je nog moet doen en zo gaat de lijst verder. Uit onderzoek blijkt dat we tijdens ons werk iedere 6 tot 12 minuten afgeleid worden door iets. Dat is meer dan 5 keer op een uur. In dit artikel lezen we hoe we afleiding kunnen beperken door deze tips toe te passen.

Afleiding op het werk en tips om je concentratie te bevorderen

Tips om je concentratie te bevorderen

  • Maak van goed slapen een prioriteit. 

Het is algemeen geweten dat slaap een grote rol speelt bij het goed functioneren van je hersenen. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ervoor dat je positiever aan de dag begint. Iemand die te weinig geslapen heeft is meestal sneller prikkelbaar. Voldoende slapen is dus al een goed begin. Voor de meeste mensen is tussen de 7 en 9 uur slaap voldoende per nacht. 

  • Begin met de moeilijke en grote taken.

Tijdens de ochtenduren kunnen de meesten zich beter concentreren. Bij het maken van je planning kun je hier rekening mee houden. Kleinere taken zoals behandelen van e-mails kan je best na de middag of aan het einde van de werkdag inplannen. Deze taken vergen dan ook vaak minder intensieve aandacht.

  • Maak een dagplanning.

Of het nu professionele of huishoudelijke taken zijn, maak altijd de avond ervoor een planning. Dit geeft je een overzicht van al het werk dat je die dag te wachten staat. Daarnaast helpt het ook om prioriteiten te stellen. Op die manier kan je je focus volledig leggen op je huidige taken en moet je je geen zorgen maken over iets anders.

  • Neem tijdig pauze.

Te lang bezig zijn met dezelfde taak, zorgt ervoor dat je je minder gaat concentreren. Probeer na elk uur een korte pauze in te lassen (pomodoro techniek) en je zult beter presteren dan iemand die doorwerkt zonder pauzes. Laat je hoofd afkoelen, loop rond en zorg ervoor dat je relaxed bent. Hierdoor werk je efficiënter en kan je je taak langer uitvoeren.

  • Zorg voor een rustige omgeving.

Een collega die aan het bellen is, de printer of het koffiezetapparaat die weer lawaai maakt. Dit zijn de meest bekende storende factoren in kantoorruimtes. Een rustige plek zorgt ervoor dat je je beter gaat concentreren. Het brein heeft alle rust nodig om goed te functioneren. 

Een geconcentreerd persoon heeft minder de neiging om afgeleid te worden. Deze tips zullen ervoor zorgen om een aangenamere werkdag te hebben. Je kunt je taken sneller afronden waardoor je extra tijd over hebt om te ontspannen. 

Heb jij nog andere tips die je zelf toepast? Laat het ons weten door een opmerking achter te laten!