De duivelsdriehoek bij aanwervingen

Bij elk project of proces dien je rekening te houden met budget, tijd en kwaliteit. De verhouding tussen deze drie factoren heet de duivelsdriehoek en speelt ook een belangrijke rol bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers.

De duivelsdriehoek bij aanwervingen

Nee, geen pentagrammen op je bureau, digitale ouijaborden of voicemails achterstevoren laten afspelen. De duivelsdriehoek is een term binnen projectmanagement en verwijst naar de verhouding tussen budget, tijd en kwaliteit. In theorie probeer je steeds te streven naar een model of modus operandi die goedkoper, sneller en beter is dan voorgaande. In de praktijk botsen deze drie componenten met elkaar waardoor je keuzes gaat moet maken. Dit geldt ook bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers en de verschillende partners die je inschakelt.

Werving en selectie

Je kan zoals vele bedrijven meteen op de werving- en selectiekar springen wanneer je een nieuwe vacature hebt. Zo hoef je nauwelijks tijd te besteden aan de vacaturetekst, de publicatie, opvolging of sollicitatiegesprekken. Dankzij het speurneuzenwerk van recruiters, interviews, persoonlijkheidstesten en assessments mag je toch stilletjes hopen op een topkandidaat met de juiste kwaliteiten. Maar wat met de prijs en de tijd? Werving- en selectie vergt niet alleen een hele hap uit het budget, maar kan ook lang aanslepen. Ze hebben uiteraard meerdere klanten die ook allemaal op zoek zijn naar hun zwarte schaap met vijf poten. Gevolg? Ze kunnen hun kandidaten niet alleen duur verkopen – driemaal het bruto maandloon is geen uitzondering – door ze aan verschillende bedrijven voor te stellen, maar het duurt ook veel langer om uiteindelijk iemand aan te werven.

Interim

Heb je werkkrachten nodig voor een tijdelijke functie, dan is interim een goede optie. Zeker wanneer ze geen specifieke achtergrond nodig hebben en ze zo snel mogelijk aan de slag moeten gaan, is een rekruteringsmodel op interimbasis een interessante piste. Hou er wel rekening mee dat kandidaten met een unieke achtergrond en/of gegeerd diploma, zich zelden inschrijven bij deze bureaus. Heb je dus een kwaliteitsvolle kandidaat nodig in termen van opleiding, achtergrond en ervaring, dan is dit aanwervingsmodel niet de beste oplossing. Op lange termijn kan het ook financieel doorwegen. Je betaalt maandelijks het brutoloon plus een percentage aan het interimkantoor terwijl je met een kleinere investering iemand vast in dienst kan nemen.

Jobsites

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van verschillende jobkanalen. Wanneer je de kans op sollicitaties wil maximaliseren, kan je de vacature op meerdere jobsites publiceren. Meteen alle grote kleppers inschakelen, leidt uiteraard tot grote kosten. Slechts op één kanaal publiceren, afwachten en vervolgens een nieuw kanaal kiezen wanneer de zoektocht vruchteloos blijkt, is zinloos bij dringende vacatures. Het is ook een tijdrovende bezigheid om een wervingscampagne actief op te volgen, kandidaten te contacteren, ze uit te nodigen, sollicitatiegesprekken te houden, assessments af te nemen alsook de andere persoonlijk af te wijzen. 

Qiwie?

Meteen een kandidaat kosteloos aanwerven! Het zou een titel uit het grote fabeltjesboek kunnen zijn. We kunnen echter wel heel wat tijd en werk uit handen nemen door de vacaturetekst te optimaliseren, publiceren, verspreiden en zelfs actief mee op te volgen. Door onze data en ervaring kunnen we op een budgetvriendelijke manier de juiste mix van kanalen inschakelen om de kans op sollicitaties te maximaliseren.