Het aanbod: Hoe pak je dat aan bij het opstellen van je vacature

Bij het schrijven van een vacaturetekst wordt er meer dan vroeger gekeken naar de doelgroep en passen we onze schrijfstijl op basis hiervan aan. Zoek je een junior accountmanager, dan zal de vacaturetekst vaak luchtiger geschreven worden dan bij een senior business controler. Helaas daalt te creativiteit wanneer we bij het aanbod komen. Zet je nu best wel een loonindicator of beter niet. Welke extralegale voordelen vermeld ik in de tekst en welke bespreek ik tijdens een gesprek. Heel wat bedrijven laten het aanbod ook volledig weg uit hun vacature.

Het aanbod: Hoe pak je dat aan bij het opstellen van je vacature

Het aanbod: Hoe pak je dat aan bij het opstellen van je vacature

Bij het schrijven van een vacaturetekst wordt er meer dan vroeger gekeken naar de doelgroep en passen we onze schrijfstijl op basis hiervan aan. Zoek je een junior accountmanager, dan zal de vacaturetekst vaak luchtiger geschreven worden dan bij een senior business controler.

Helaas daalt te creativiteit wanneer we bij het aanbod komen. Zet je nu best wel een loonindicator of beter niet. Welke extralegale voordelen vermeld ik in de tekst en welke bespreek ik tijdens een gesprek. Heel wat bedrijven laten het aanbod ook volledig weg uit hun vacature.

Het aanbod wordt door werkgevers vaak neergepend als een aantrekkelijke loon met extralegale voordelen en een fijne werksfeer. Waarom zou je niet transparant(er) willen zijn over wat jij (en niet de concurrent) te bieden hebt?

Het aanbod is veel meer dan een aantrekkelijke loon aangevuld met extralegale voordelen en een fijne werksfeer. Wat onderscheidt jou van de concurrentie?

Het aanbod is veel meer dan enkel het loon en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het zijn alle aspecten en extra’s die jij jouw nieuwe werknemer te bieden hebt. Denk bijvoorbeeld aan een filevrije werkomgeving, telewerken, bonussystemen, niet te missen teambuilding, vakantiedagen, warme maaltijden tijdens de middag etc. Alles wat jou onderscheidt van concurrenten en kan bijdragen aan het beeld van jou als interessante en potentiële werkgever.

Tips waarom kandidaten voor jouw kiezen en niet voor de concurrentie

 1. Spreek je doelgroep aan

  Wie zoek je? Start bij de collega’s van je toekomstige werknemer en zoek uit wat zij belangrijk vinden.
  Ga met je collega’s in gesprek en kom erachter wat hen motiveert, uitdaagt in hun job en wat ze leuk vinden. De zaken die hen aanspreken kan je in het functieprofiel goed in de spotlight zetten. Leuke werkzaamheden en uitdagingen kunnen evengoed een onderdeel van een interessant aanbod zijn!

 2. Doe je (online) research
  Het kan zijn dat de kandidaat die je zoekt de eerste persoon zal zijn die de functie zal uitvoeren binnen het bedrijf. In dat geval kan je dus geen beroep doen op de collega’s van de toekomstige werknemer.
  In dat geval raadpleeg je het internet! Ga online op onderzoek uit wat jouw doelgroep beweegt, wat hun wensen zijn als het gaat om de arbeidsvoorwaarden en wat zij belangrijk vinden in hun baan.

 3. Vraag je kandidaten achter feedback

  Een handige en vaak vergeten groep zijn de kandidaten die al gesolliciteerd hebben. Dit kunnen zowel kandidaten zijn die midden in het proces zitten als kandidaten die (zelf) afvallen.

  Kandidaten die middenin het proces zitten of net zijn aangenomen, hebben nog vers in het geheugen wat hen aansprak, hoe de vacature of de eerste indruk van het bedrijf was. Je nieuwe collega’s die net zijn aangenomen kunnen je daarbij ook vertellen of de USP’s en het aanbod die je in de vacature naar voren liet komen daadwerkelijk zo zijn. Ben je inderdaad die werkgever die je hebt geschetst in de vacaturetekst of is de functie wel zoals die omschreven is? Dit kunnen belangrijke 'learnings' zijn voor jouw toekomstige vacatureteksten!

Zo zie je maar dat het aanbod een belangrijk onderdeel is van de vacature. Vaak veranderen heel wat werknemers juist omwille van het aanbod, uiteraard in combinatie met de functieomschrijving.

Wil je graag je vacature laten nakijken en bijwerken door één van onze adviseurs? Klik dan op deze link of stuur een mail naar: d.spinnox@qiwie.be