Het aanwerven van talent loopt zelden van een leien dakje

Het aanwerven van talent loopt zelden van een leien dakje

Talent aanwerven is meer dan doelgerichte jobadvertenties publiceren, social media inschakelen en de vacature uitzetten bij verschillende kantoren. Het is een complex proces waarbij elke stap belangrijk is en je permanent moet bijsturen. Enerzijds hebben goede kandidaten vaak meerdere sollicitaties lopen en is de concurrentie fel. Anderzijds zijn jobfuncties zo specifiek dat de juiste skillset schaars is. Hieronder vind je vijf belangrijke redenen waarom succesvol talent aanwerven niet vanzelfsprekend is.

1. minder kandidaten

Heel wat bedrijven merken dat er de laatste jaren minder reacties zijn op hun vacatures. Hou er rekening mee dat op een beperkt aantal kanalen publiceren niet meer voldoende is en dat je de vind- en zichtbaarheid op verschillende manieren kan maximaliseren. Zorg dat ze op jouw vacature stuiten ongeacht via welk kanaal ze hun zoektocht starten. Schakel collega's in om de vacature te verspreiden, gebruik betaalde advertentieruimtes op sociale media – zo duur zijn ze niet – of denk zelfs na over finder's fees wanneer een andere werknemer iemand voorstelt.

2. te veel verwachtingen

Een vacature mag geen keurslijf zijn. Hou ze open zodat je goede kandidaten niet afschrikt omdat ze niet 100% aan alle voorwaarden voldoen. maak het verschil duidelijk tussen must haves en good to haves. De ideale kandidaat bestaat immers niet dus laat medewerkers zich ontwikkelen en ontpoppen tot talent. Je kan beter zoeken naar een ruwe diamant dan naar een schaap met vijf poten.

3. Sterke concurrentie

Bedrijven zijn niet enkel concurrenten op vlak van producten en diensten maar ook op vlak van aanwervingen over de verschillende sectoren heen. Managers moeten vaak de duim leggen omdat kandidaten elders betere voorwaarden aangeboden krijgen, meer kans hebben om te groeien of de sector een beter imago heeft en een positieve inpact heeft op de samenleving. Wanneer je verplicht bent in dezelfde vijver te vissen, zorg dan dat je het juiste aas gebruikt. Verkoop niet enkel de positie maar het bedrijf, de medewerkers en de toekomst.

4. trage aanwervingsprocudures

Soms lopen wervingsprocedures gewoonweg te traag waardoor je talent misloopt. Een tweede gesprek, een persoonlijkheidstest die ze thuis niet mogen invullen, een assessment, opnieuw een gesprek met de teamleader om dan uiteindelijk het arbeidscontract nog te bespreken. Dit maakt kandidaten niet alleen onzeker, ze hebben ook de tijd om verder te zoeken of kiezen voor een bedrijf dat sneller een contract in hun schoot werpt. Neem ook zo snel mogelijk contact op met sollicitanten en voer al een eerste verkennend gesprek aan de telefoon.

5. hoog personeelsverloop

Telkens weer aanweringsacties op poten zetten omdat medewerkers vertrekken kost tijd en geld. Ga liever na waarom ze vertrekken en investeer in manieren om ze langdurig te binden. Opslag alleen is niet voldoende of zelfs helemaal niet nodig. Medewerkers willen zich gewaardeerd voelen en deel uitmaken van een groter geheel. Zorg dat ze kunnen groeien op professioneel niveau en op persoonlijk vlak, bied realistische loopbaanperspectieven en vraag proactief wat ze missen of wensen. Een inspirerende bedrijfsmissie doet wonderen.