Het belang van bewegen en tips om meer te bewegen op het werk.

Te veel zitten en niet bewegen is niet goed voor je figuur en je gezondheid. Het verhoogt het risico op gewichtstoename en sedentair gedrag verhoogt het risico op hartziekten en vroegtijdige sterfte.

Het belang van bewegen en tips om meer te bewegen op het werk.

Te veel zitten en niet bewegen is niet goed voor je figuur en je gezondheid. Het verhoogt het risico op gewichtstoename en sedentair gedrag verhoogt het risico op hartziekten en vroegtijdige sterfte. 

Volgens recente studies zit een volwassen persoon gemiddeld 8,3 uur van hun dag stil. Vlaamse bedienden en kaderleden zitten ongeveer 70% van de werkuren of 5,5 uur per dag en onderbreken het zitten slechts 4 keer.
Als je in een kantoor werkt, betekent dat niet dat je de hele dag moet zitten. Je kunt je gezondheid in eigen handen nemen en je productiviteit, vitaliteit en welzijn verhogen terwijl je werkt, zonder extra inspanning, gewoon door meer te staan en te bewegen. 

Volg deze eenvoudige tips om uw lichaam in beweging te krijgen op het werk

  • Gebruik de trap in plaats van de lift

Gebruik de trap om je werkdag met meer lopen te vullen. Zoek naar excuses om andere verdiepingen in je kantoor te bezoeken en neem elke keer de trap. Als je in een hoog gebouw werkt en het nemen van de trap helemaal niet praktisch is, kan je altijd een paar verdiepingen eerder uit de lift springen, zodat je nog een paar trappen kunt nemen om bij je beoogde verdieping te komen.

  • Bezoek je collega's in de buurt persoonlijk in plaats van ze te e-mailen of te bellen

Gebruik de communicatie als een kans om weg te komen van je bureau en te lopen. Deze strategie kan ook de productiviteit verhogen en de interpersoonlijke relaties versterken.

  • Ga tijdens de lunchpauze wandelen

Terwijl het misschien verleidelijk is om je lunch aan je bureau op te eten, is dit gewoon een andere oorzaak van werkplekstilstand. In plaats van het eten van de lunch aan je bureau, pak je eten en ga een wandeling maken. Je hoeft niet ver te gaan - zelfs 15 minuten wandelen kan helpen om de gevaren van langdurig zitten te compenseren. 

  • Gebruik een staand bureau

Werk aan je bureau terwijl je staat en je zal een verbetering vinden in je houding en de bloedsomloop, die de effecten van zitten over het algemeen zullen verlichten. Zorg ervoor dat je een verstelbaar bureau hebt, zodat het kan worden aangepast aan een normale bureauhoogte als je moe wordt.

Conclusie

De voordelen van staan en bewegen gedurende de hele werkdag worden steeds positiever en elk klein beetje beweging helpt bij het verbeteren van uw gezondheid. Hoewel het een relatief nieuwe manier van werken is en het misschien een beetje ontmoedigend lijkt om deze veranderingen aan te nemen, kan je in de loop van de tijd kleine, stapsgewijze verbeteringen aanbrengen.