Hoe herken je een top account manager?

Hoe herken je een top account manager?

Goede accountmanagers zijn gegeerd omdat ze een rechtstreekse en meetbare invloed hebben op de omzet van een bedrijf. Voor klanten (B2B en B2C) zijn ze vaak de personificatie van het bedrijf en miscommunicatie over deals, uitvoeringen en dienstverleningen kan het bedrijfsimago schaden en/of leiden tot ernstige financiële gevolgen. Daarom doe je er goed aan om niet zomaar een accountmanager aan te werven maar een echte topper. Ik laat ook even de clichés zoals business minded, work hard play hard en under promise over deliver achterwege want daar krijg ik de kriebels van. 


1. durven tegengas geven

Er heerst een dunne grens tussen een klant volgen en over je heen laten lopen. Een accountmanager moet klanten op weg helpen naar de beste oplossing, ook al betekent dit soms tegen hun eisen en wensen ingaan. Wanneer ze de klant alles laten beslissen en het loopt fout, driemaal raden wie er alsnog verantwoordelijk is. Anderzijds, wanneer de klant systematisch de plak zwaait en alles loopt steeds op wieltjes, kan je jezelf afvragen of ze wel een accountmanager nodig hebben.

2. boem boem!

Veel blabla en weinig boem boem... herkenbaar toch? Je wil geen accountmanagers die enkel goed zijn in praatjes maken waarbij klanten meer om de vinger worden gewonden dan de jojo van Gentry Stein (wereldkampioen jojo 2019, ik doe mijn research...). Beloftes zijn een lege doos die enkel met daden gevuld kunnen worden. Je wil dat ze concrete actie ondernemen nog voor een probleem zich voordoet.

3. houden zichzelf verantwoordelijk

De beste accountmanagers hebben een rothekel aan excuses zoals maar meneer de klant zei dit... en hoe kon ik nu weten dat... Ze vermijden de schuld af te schuiven op zaken waarover ze geen directe controle hebben. Ze steken echter liever de hand in eigen boezem en gaan na waar het ergens is misgelopen... en leren hieruit.  Misschien heb ik de klant verkeerd begrepen/geïnterpreteerd... en hier had ik om verduidelijking moeten vragen... zijn reacties die je van toppers verwacht wanneer niet alles van een leien dakje loopt.


Graaf dieper tijdens het sollicitatiegesprek

Sommige accountmanagers verdienen een sokkel en bij anderen is het wachten tot ze er afvallen. Misschien is het een goed idee om te peilen naar bovenstaande eigenschappen bij je volgende sollicitatiegesprek. Scheid het kaf van het koren met goedgekozen vragen zodat je geen praatjesmakers aanwerft met enkel holle verkoopmotto's die ze van salesgoeroes op youtube gejat hebben. Succes!