Internationale dag van de blindengeleidehond +  Internationale dag voor de veiligheid en gezondheid op het werk

Internationale dag van de blindengeleidehond +   Internationale dag voor de veiligheid en gezondheid op het werk
Internationale dag van de blindengeleidehond +   Internationale dag voor de veiligheid en gezondheid op het werk

Iedere laatste woensdag van april is het de internationale dag van de blindengeleidehond. Blindengeleidehonden maken het leven van blinden oneindig veel makkelijker en simpeler, en daarvoor mogen we die dieren best eens bedanken. 

Het is een dag die puur bedoeld is om geleidehonden te bedanken voor hun harde werk en hun onmisbaarheid in de blinde samenleving. De dag van de Geleidenhond is in het leven geroepen door de Royal Society for the Blind Guide Dog. Zij hebben geen officiële website.

Op 28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse internationale dag voor de veiligheid en gezondheid op het werk. Op die dag wordt gefocust op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. 

Uit een rapport van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk blijkt dat bijna twee derde van alle werknemers in de EU blootgesteld wordt aan repeterende en hand- en armbewegingen terwijl een kwart van de werknemers met gereedschap werkt dat trillingen veroorzaakt. Dit kunnen aanzienlijke risicofactoren zijn voor werk gerelateerde aandoeningen aan de nek, schouders en armen. Het kan lang duren voordat de symptomen van dergelijke aandoeningen aan de nek, schouders en armen zich blootleggen. Die symptomen kunne bestaan uit pijn, ongemakken, gevoelloosheid en tintelingen, zwellingen in de gewrichten, een beperktere mobiliteit of grijpkracht en een verandering in de huidskleur van handen of vingers.