Migraine op het werk? 4 tips om de dag door te komen

Migraine op het werk? 4 tips om de dag door te komen

Hevige hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid. De symptomen van migraine zijn bij iedereen wel bekend en zeker bij diegenen die er mee kampen. Migraineaanvallen zijn intens en het liefst zou je met het licht uit in bed willen liggen. Maar wat doe je als je volop aan het werken bent?


Uit een onderzoek van de Week van Migraine blijkt dat slechts 15% stopt met werken als ze een aanval voelen opkomen. Dit betekent dus dat de overgrote meerderheid blijft verder werken. Kies je ervoor om toch niet naar huis te gaan? Zorg er dan voor dat je begrip krijgt voor je situatie. Die eerste stap is belangrijk omdat open communicatie naar je werkgever en collega’s toe een deel van het taboe rond migraine wegneemt. Migraine kan ervoor zorgen dat je minder snel werkt, minder gefocust bent, minder presteert en daardoor deadlines niet haalt. Daarom is het belangrijk dat je werkgever en collega’s hiervan op de hoogte zijn. Lees hier vier tips over wat je zelf kan doen.

 

1. Frisse lucht

Enjoy the little things. Het klinkt cliché, maar een luchtje scheppen heeft wel degelijk effect op je gezondheid. Frisse lucht zorgt voor frisse energie. Een goede ventilatie van de werkruimte is belangrijk dus open de ramen regelmatig. Probeer daarnaast ook zo veel mogelijk in de buitenlucht te zijn. Ga bijvoorbeeld tijdens je pauze een wandeling maken. Ook een diepe gecontroleerde ademhaling waarbij je goed in- en uitademt, helpt. Het verbetert de circulatie in je lichaam en maakt je bovendien rustiger.

2. Een rustige werkplek

Collega’s die uitgebreid over hun weekend vertellen, brutale boormachines van werkzaamheden buiten, het jammerende kopieerapparaat, het geram op toetsenborden, het enerverend muisgeklik … Geluid is een sterke trigger voor veel mensen met migraine. Zoek daarom een ruimte waar je rustig en in stilte kan werken. Probeer ook andere prikkels tot een minimum te herleiden.

 

3. Verlichting aanpassen

Te felle lichten zijn een trigger voor migraine. Werk je een hele dag op je PC? Zorg er dan voor dat je de helderheid van je beeldscherm aanpast. Zorg voor voldoende rust en wissel regelmatig van taken zodat je ogen minder vermoeid geraken. Draag gekleurde glazen en zit met je rug naar het raam. Gebruik een groter lettertype en zorg dat je bijvoorbeeld nachtmodus instelt. Kijk ook eens rond in je werkruimte en vervang te felle lichten en knipperlichten door aangepaste verlichting of lampen die je kan dimmen.

 

 4. Een extra pauze

Ben je aan het piekeren over een belangrijke deadline of over een stapel papierwerk die je nog moet behandelen? Geraak je maar niet vooruit met je to-do list? Ook deze zaken kunnen een aanval trigeren of versterken. Steeds vaste en gecontroleerde pauzes brengen stress met zich mee. Probeer ook deze prikkels te vermijden en versoepel je pauzeregime. Door je even af te zonderen, kan je alles op een rijtje zetten. Vergeet ook niet om voldoende water te drinken.