Op zoek naar personeel? Ontwerp een rekruteringsstrategie op maat.

De moderne werkplek is momenteel op piek qua verschillende generaties. De meeste bedrijven hebben drie generaties in één kantoor werken; sommige zelfs al vier. Elke generatie heeft verschillende wensen en behoeften, daar dien je als recruiter op in te spelen wanneer je op zoek bent naar kandidaten. Verschillende generaties aan kandidaten vereist dan ook een andere aanpak op vlak van rekruteren.

Op zoek naar personeel? Ontwerp een rekruteringsstrategie op maat.

Op zoek naar personeel? Ontwerp een rekruteringsstrategie op maat.

De moderne werkplek is momenteel op piek qua verschillende generaties. De meeste bedrijven hebben drie generaties in één kantoor werken; sommige zelfs al vier. Elke generatie heeft verschillende wensen en behoeften, daar dien je als recruiter op in te spelen wanneer je op zoek bent naar kandidaten. Verschillende generaties aan kandidaten vereist dan ook een andere aanpak op vlak van rekruteren. Bijvoorbeeld de manier waarop je een vacature schrijft of welke kanalen je dient in te zetten om de kandidaten te bereiken.

Ondanks de verschillende generaties, zijn ze allemaal wel online te vinden. Het is echter een kwestie van je aanpak en kanalen aan te passen om zo je doelgroep het best te bereiken. Benieuwd hoe je jouw rekruteringsstrategie kan afstemmen per generatie? 

Ontdek in dit artikel hoe je een rekruteringsstrategie op maat maakt per generatie. 

Babyboomers (1946- 1960)

Babyboomers worden algemeen gezien als loyaal, idealistisch, optimistisch en gedreven. Zij kampen vaak met vooroordelen rond hun digitale mediagebruik. Dit is echter volledig onterecht aangezien de smartphone aan populariteit wint bij de oudste actieve generatie, maar liefst 80% van de 55 tot 64- jarigen heeft een smartphone. Ook het fabeltje over dat deze generatie niet actief is op sociale media mag je achterwege laten. 82% checkt maandelijks zijn sociale netwerken waarvan 64% maandelijks zijn Facebook. 

Facebook kan dus een ideaal kanaal zijn om de babyboomers generatie te bereiken. Tevens kan je ook inspelen op de behoefte aan werkzekerheid, dit kan je benadrukken in je vacaturetekst wanneer je dit soort profielen wil aantrekken. 

Generatie X (1961- 1980) 

Generatie X is vooral te vinden op Facebook, 80% bezoekt dit sociale medium maandelijks. Daarnaast zit een derde ook op LinkedIn en Instagram. Het is als recruiters aangeraden om deze kanalen mee te nemen in jouw rekruteringsstrategie voor deze generatie. Een tip: zet een rekruteringsvideo in, 70% bekijkt namelijk maandelijks online video’s via sociale media. Generatie X verkiest een minder formele werkomgeving met een goede work-life balance. Dit kan je benadrukken in je vacature of in je visuals die jouw rekruteringsboodschappen ondersteunen. 

Generatie Y, ofwel de Millennials (1981- 1995) 

85% van de Millennials zijn maandelijks te vinden op Facebook. Bovendien spendeert 55% van de millennials ook maandelijks tijd op Instagram en een derde gebruikt maandelijks LinkedIn. Aanwezig zijn op sociale media is dus zeker niet onbelangrijk om deze generatie te bereiken. Ook is het inzetten op onlinevideo een echte aanrader. Vervolgens heeft deze generatie enorm veel interesse in de mogelijkheden om te ontwikkelen. Benadruk deze kansen wanneer je een vacature opstelt of op sociale media een wervingscampagne lanceert. Daarnaast vinden Millennials het zeer belangrijk om in teamverband te werken en te socializen. Laat ook merken dat jouw bedrijf dit te bieden heeft in je job advertenties met bijvoorbeeld foto’s van leuke team activiteiten. 

Generatie Z, oftewel digital natives (1995-...)

Een smartphone is bij generatie Z niet meer weg te denken: bijna de helft spendeert minstens 5 uur per dag op hun smartphone. Waarvoor gebruiken ze het dan zoal? 99% gebruikt maandelijks sociale netwerken en 88% bekijkt maandelijks online video’s via deze kanalen. Generatie Z bereik je vooral door in te zetten op kanalen zoals Facebook en Instagram. Wanneer je deze digital natives rekruteert, vergeet dan niet om in te zetten op flexibiliteit, zelfontplooiing en afwisseling. Want deze young professionals zijn massaal de arbeidsmarkt aan het verkennen. 

Conclusie 

Elke generatie heeft zijn eigen wensen en kenmerken, de ene wil een goede work-life balance en de andere heeft meer behoefte aan ontwikkeling. Wel delen ze allemaal één ding: ze zijn online. Er zijn uiteraard verschillen in het aantal uur dat men spendeert en welke kanalen ze juist gebruiken. Maar de gouden regel is om jouw strategie daarop af te stemmen en op maat te rekruteren per generatie. 

Met deze informatie kan je alvast van start. Wens je toch meer informatie of wil jij graag een wervingscampagne starten via Qiwie? Vraag dan hier om een vrijblijvend advies op maat van jouw vacature en doelgroep.