Recruiters worden steeds meer marketeers

Recruiters worden steeds meer marketeers

Potentiële kandidaten zijn niet altijd actief op zoek naar een nieuwe job. Wanneer ze dan toch jobsites afschuimen, vinden ze jouw vacature misschien zelfs niet terug of overwegen ze om eerst ergens anders te solliciteren. Rekruteringsstrategieën of talent acquisition worden steeds meer een business priority dan een sporadisch HR vraagstuk. Dit heeft als gevolg dat recruiters steeds meer gaan lijken op jobmarketeers. Hieronder vind je vier inzichten die deze verandering kaderen.


1. content creëren

Een vacature is zoveel meer geworden dan publiceren op jobkanalen en droogjes opsommen wat de functie inhoudt en wat de kandidaat moet kennen/kunnen. Het volledige sollicitatieproces moet een customer experience worden en inkijk geven in de organisatie en haar waarden, doelen en visie. Deze ervaring moet authentiek voelen en op maat van de kandidaat. Ze moeten geprikkeld worden met teksten die impact maken, foto's die uitnodigen om te solliciteren en video's die blijven hangen.

2. relaties opbouwen

Recruiters moeten relaties opbouwen en onderhouden om top of mind te blijven. Je kan contact opnemen met kandidaten die in het verleden al voor een andere vacature hebben gesolliciteerd. Door kandidaten onderbouwde feedback te geven waarom ze toch niet zijn weerhouden, versterk je het bedrijfsimago en blijf je hangen als potentiële werkgever. Laat ze zich ook inschrijven op een vacaturenieuwsbrief zodat ze steeds op de hoogte zijn van nieuwe opportuniteiten.

3. meer kanalen

De kans dat iemand een bedrijfswebsite bezoekt, doorklikt naar de vacaturepagina en meteen solliciteert, is erg klein.  Ook louter op jobsites publiceren is vaak niet meer voldoende; zeker niet wanneer je ook latent werkzoekenden wil bereiken. Je kan verschillende alternatieve kanalen inzetten om een vacature ook in hun leefsfeer te vertonen. Een vermelding in de digitale nieuwsbrief of betaalde advertentieruimtes op social media zijn hiervoor de kanalen bij uitstek. Met wervingscampagnes op sociale media, wordt de advertentie doelgericht aan het juiste publiek vertoond op basis van zelfgekozen criteria zoals specifieke sleutelwoorden, regio, opleiding, diploma, aantal jaar ervaring etc.

4. meten is weten

en verbeteren... Je wil als recruiter ook weten waar de kandidaten de vacature zijn tegengekomen. Sterker nog, je wil inzicht in welke kanalen het beste werken en daar meer op inzetten. Sollicitatieformulieren die tracken via welk kanaal de kandidaat de vacature heeft gevonden, data-driven wervingscampagnes op sociale media en google analytics die alles in kaart brengen. Pas met het totaalplaatje van data en cijfers die je zelf hebt getrokken, kan je jouw wervingsstrategie maximaliseren.