Rekruteringscommunicatie: op het kruispunt van HR en marketing

Rekruteringscommunicatie: op het kruispunt van HR en marketing

Rekruteringscommunicatie is een multidisciplinair proces dat schippert tussen HR en marketing. Het omvat alle mogelijke communicatie van bedrijven wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Je kan het zien als een marketingcampagne waarbij het product een vacature is en de doelgroep potentiële kandidaten. Net zoals bij marketing zijn branding, bereik, vind- en zichtbaarheid, triggers, return on investment etc. belangrijke factoren die jouw wervingscampagne maken of kraken.

Branding

Er zijn al stapels boeken geschreven over hoe belangrijk branding is. Het is essentieel voor elk bedrijf, ongeacht de grootte, dienstverlening, het product of de sector. Elk bedrijf dat wil groeien of wil blijven meedraaien, moet hier voldoende aandacht aan besteden. Het is letterlijk het uithangbord van de organisatie.

Wij leven meer dan ooit in een samenleving van korte visuele prikkels. Zorg dat je logo ook op de jobkanalen aanwezig is. Zo blijf je top of mind zodat niet alleen klanten maar ook kandidaten aan je denken. De concurrentie loert om de hoek dankzij gerichte advertenties, gesponsorde links of een vlugge google search. Je wil dat kandidaten al aan je denken wanneer ze nog niet actief op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Bereik, vind- en zichtbaarheid

Enkel goede branding is uiteraard geen garantie voor een grote en kwalitatieve instroom van kandidaten. Ze moeten in de eerste plaats de vacature ook meteen kunnen terugvinden. Veel starten hun zoektocht op Google dus een vacaturetekst die sneller bovenaan de zoekresultaten verschijnt, is belangrijk. Dit doe je door ervoor te zorgen dat je vacature keywords bevat die ook kandidaten gebruiken wanneer ze hun zoektocht starten. Dit organisch proces het Search Engine Optimisation (SEO). De niet-organische manier gebeurt via sponsoring en heet Search Engine Advertising (SEA). 

Publiceer je op meer kanalen dan vergroot je de kans op sollicitaties. Hou er echter rekening mee dat meteen alle grote kleppers inschakelen een stevige investering vraagt. Doe je research en ga na welke combinatie van kanalen en media je het best kan inschakelen. Ongeacht waar de kandidaten hun zoektocht starten, de bedoeling is dat ze zo snel mogelijk op jouw vacature terechtkomen.

Triggers

Enkel kandidaten bereiken is niet voldoende. Ervoor zorgen dat ze jou kiezen als werkgever is de volgende stap. Je moet ze dus triggeren of prikkelen om ook effectief te solliciteren. De verhouding tussen het aantal views van de vacaturetekst en het aantal sollicitaties is de conversiegraad en moet zo hoog mogelijk zijn.

Zorg voor een bondige maar originele vacaturetekst zodat kandidaten weten wat er van hen verwacht wordt. Ze skimmen vacatureteksten dus als het voor hen niet meteen duidelijk is, zijn ze niet geneigd te solliciteren. Spendeer ook voldoende aandacht aan het aanbod en denk na waarom ze voor jullie moeten solliciteren. Welke zaken kan je aanbieden zodat ze niet voor een concurrerende aanbieding kiezen. Denk aan extra opleidingen, kans om door te groeien, flexibele uren, extra legale voordelen,… Het sollicitatieproces kent een tweerichtingsverkeer waarbij kandidaat en manager elkaar overtuigen.

Return on investment

Tot slot is er ook nog het kostenplaatje. Steeds kwaliteitsvolle medewerkers kosteloos en op korte tijd aanwerven is een fabeltje. Het vraagt tijd, een investering en de nodige moeite om een sterke campagne op te starten. Je wil uiteraard dat dit alles het uiteindelijke resultaat dekt.

Je kan een werving of selectiekantoor inschakelen die volledig in jouw branding aan de slag gaat, gecombineerd met een direct search alsook zelf overal publiceren in kranten en op online jobkanalen. Het resultaat zal er zeker zijn maar staat dit in verhouding met de investering? Je kan het ook kosteloos vermelden op de bedrijfswebsite en terloops je collega’s en familie aanspreken en het kort even delen op social media. De CFO zal tevreden zijn maar het team dat dringend iemand nodig heeft, wenst toch een andere aanpak.

Wervingscampagne op maat

Het is dus duidelijk dat een wervingscampagne heel wat gelijkenissen toont met een marketingcampagne Net zoals elk product een unieke marketingaanpak vraagt, zo heeft ook elke vacature een op maat gemaakte campagne nodig. Gelukkig hoef je zelf geen uitgebreide studies te bestellen of een uitgekiende strategie ontwikkelen. Dankzij onze marktkennis en ervaring hebben wij reeds alle knowhow in huis om van jouw zoektocht naar talent een succes te maken.