Talent Acquisition: 4 tips om de beste kandidaten te bereiken

Talent Acquisition: 4 tips om de beste kandidaten te bereiken

Talent Acquisition betekent een wervingsstrategie op lange termijn. Het gaat verder dan de standaardprocedures om een specifieke functie in te vullen. Het is de volledige strategie om van elke zoektocht een succes te maken. Bij elke vacature steeds van nul beginnen en met de natte vinger vacatures publiceren of een verouderde werkwijze volgen is zelden efficiënt. Krik je strategie op en volg onderstaande tips.

1. denk op lange termijn

Kijk naar de toekomst en de doelstellingen van het bedrijf. Werf niet meteen iemand aan die slechts in het enge kader van de vacature past maar visualiseer wat hij/zij kan betekenen op lange termijn. Je hebt iemand nodig die mee kan en wil groeien wanneer het bedrijf toe is aan uitbreiding. Je hebt bijvoorbeeld iemand nodig met internationale ervaring wanneer je weet dat het bedrijf volgend jaar een buitenlandse vestiging opent. Ga na welk talent het bedrijf nodig heeft om de doelstellingen op lange termijn te halen. Vijf cruciale eigenschappen waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden, kan je in mijn andere artikel terugvinden.


2. maak gebruik van data

Een marketingcampagne baseert zich ook op data, toch? Of je nu een campagne opzet om leads te generen, producten te verkopen of om medewerkers aan te werven, je hebt data nodig om dit op een efficiënte manier te doen. Welk kanaal levert de meeste sollicitaties op? Via welke weg kwam toptalent op de vorige vacature terecht? Hoeveel vertoningen heeft mijn vacature en wat is de succesratio? Dit zijn belangrijke vragen die je helpen bij het opzetten van een uitgekende wervingsstrategie.

3. breid je zoektocht uit

De zoektocht naar talent is meer dan op jobkanalen publiceren, de vacature delen op social media of deze doorschuiven naar je partners. Je kan gebruik maken van betaalde advertentieruimtes om prikkelende banners te vertonen aan de juiste doelgroep. Je kan medewerkers een (financiële) beloning uitreiken wanneer ze iemand voordragen. Plaats borden voor het bedrijf, besticker de bedrijfsauto's, organiseer jobdagen etc. Deze acties laten zelfs toe om een wervingsreserve op te bouwen.


4. employer branding

Doe iedereen een lol op werving- en selectiekantoren na en publiceer vacatures in eigen branding. Kandidaten solliciteren sneller wanneer ze meteen weten voor welk bedrijf. Focus niet enkel op het logo en de huiskleuren maar etaleer ook de visie van het bedrijf. Benadruk zowel de waarden en de bedrijfscultuur alsook wat je hen te bieden hebt op persoonlijk vlak. Waarom zou een kandidaat voor jouw openstaande functie moeten kiezen? Je moet sollicitanten van meet af aan prikkelen en niet pas bij het sollicitatiegesprek.