Thuiswerken: 5 tips om je kinderen bezig te houden

Heb jij je ook mispakt aan het plotse thuiswerken door COVID-19? Je bent snel afgeleid, de video calls haperen steeds en je wordt vergezeld van rondhuppelende kinderen boordevol energie. Ze stuiteren door de gangen, maken herrie en komen iets vragen net op het moment dat je dan toch even geconcentreerd aan het werk was. Oké, ik ben aan het overdrijven. Toch heb ik enkele tips om ze bezig te houden zodat je hen op het einde van de dag nog steeds even graag ziet… en liefst nog meer.

Thuiswerken: 5 tips om je kinderen bezig te houden

Thuiswerken: 5 tips om je kinderen bezig te houden

Heb jij je ook mispakt aan het plotse thuiswerken door COVID-19? Je bent snel afgeleid, de video calls haperen steeds en je wordt vergezeld door rondhuppelende kinderen boordevol energie. Ze stuiteren door de gangen, maken herrie en komen iets vragen net op het moment dat je dan toch even geconcentreerd aan het werk was. Oké, ik ben aan het overdrijven. Toch heb ik enkele tips om ze bezig te houden zodat je hen op het einde van de dag nog steeds even graag ziet… en liefst nog meer.

1. Waar is Wally?

Daar is Wally! Hopelijk ken je die prenten nog van vroeger. Boeken vol gedetailleerde en chaotische illustraties waar een klein mannetje in een rood gestreept truitje zich steeds verstopt. Je kan de boeken gemakkelijk online bestellen of vlug een aantal prenten downloaden op de tablet. Geen lawaaierig spel maar even wat rust om (mijn) mails te beantwoorden.

2. Speurtocht

Heb je vroeger in de scouts, chiro of andere jeugdbeweging gezeten? Dan heb je vast al eens een schat opgegraven in het bos omdat je in het bezit was van een schatkaart en heel wat opdrachten tot een goed einde had gebracht. Je hebt echter geen tuin nodig om ook voor je kinderen een leuke speurtocht in elkaar te steken.

Verstop ‘s avonds een schat in het huis en verzin verschillende opdrachten, raadsels en tips. Kies voor een combinatie van klusjes in het huis, rekensommen, spelpuzzels… noem maar op. Bij elke voltooide opdracht, krijgen ze een tip over de locatie van de schat. Ook hier is Google je vriend en hoef jij je hoofd niet te breken. Bewaar die energie maar om je druk te maken over een onproductieve video meeting omdat er vertraging op het geluid zat en iedereen door elkaar praatte.

3. Tv-marathon

Uitzonderlijke tijden vergen soms simpele oplossingen. Zelf heb ik een hekel aan volwassenen die bingewatchen maar je kinderen voor tv zetten is stiekem wel een efficiënte manier om in alle rust door te werken. Vergeet even die regel van geen televisie bij zonnig weer en kies voor de gemakkelijke uitweg. Als je in dezelfde kamer werkt, zorg dan dat je een koptelefoon gebruikt.

4. Teken- en knutseltapijt

Kleef papier en karton aan elkaar en tover de vloer om tot één groot teken- en knutseltapijt. Zoek op voorhand alle potloden en kleurstiften bij elkaar. Zorg ook voor eenvoudig knutselmateriaal zoals kartonnen dozen, flessen, touw en kurken. Laat ze bijvoorbeeld een volledig stratenplan tekenen om daarna gebouwen en auto’s te knutselen. Op die manier zijn ze het tekenen niet meteen beu wanneer ze enkel een paar vellen papier ter beschikking hebben.

5. Coderen

Wil je dat je kind echt een streepje voor heeft in deze postmoderne samenleving? Laat ze zelfstandig omscholen tot echte whizzkids door hen te leren coderen. Servers hacken en firewalls omzeilen zal nog niet aan hen besteed zijn maar neem bijvoorbeeld een kijkje op https://speelkeuze.nl/coderen-voor-kinderen/. Ontdek eerst zelf welke opties, tools en apps er allemaal zijn om kinderen (van peuters tot en met veertien jaar) te leren programmeren en coderen. Eindelijk eens een activiteit waar we niet nostalgisch over kunnen doen maar eentje waar wij iets van hen leren.

Vorig artikel

Wie zoekt wie?

Wat is jouw reactie?

like
0
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0