weg met die vacatureclichés

weg met die vacatureclichés

Vacatures schrijven is een stiel apart. Kandidaten zijn kieskeurig en (hopelijk) wil je uit de massa springen met een creatieve en werve(le)nde vacaturetekst die kandidaten prikkelt om de solliciteren. Je kijkt naar gelijkaardige vacatures uit het verleden of bij je concurrenten en je gaat aan de slag met www.synoniemen.net en www.woorden.org open in je browser. Goed bezig... maar vergeet niet dat kandidaten al doorheen heel wat vacatures hebben gescrold voor ze op de jouwe terechtkomen. Wanneer ze zien dat je bijna hetzelfde presenteert met gelijkaardig en slap woordgebruik, klikken ze weg. Ciao kandidaat...

Er zijn talloze manieren om je vacature meer schwung en animo te geven zonder dat de functie zelf bruisend en blits is. Vergeet even die hippe titels zoals Growth Guru, Marketing Ninja en Content Evangelist en denk na over hoe je jouw vacatures voor technieker, account manager en boekhouder bijschaaft. Een van die manieren is die vervelende clichés vervangen. Hieronder vind je er vijf en hoe je deze kan herschrijven.

 
Je bent een teamplayer maar je kan ook zelfstandig werken...

Los van het paradoxale is deze stelling totaal overbodig maar toch zie je deze twee vereisten overal opduiken. Wanneer dit echt typerend is voor de functie, doe je er goed aan om het anders te formuleren.

 • Je bent slagvaardig in zowel een team als op je eentje.
 • Je voelt je thuis in zowel een team als met zelfstandig werk.
 • Teamwork voorop! Maar ook op eigen houtje ben je efficiënt.

Je hebt een hands-on mentaliteit...

Iedereen weet dat je "praktisch ingesteld" bedoelt maar elk bedrijf is op zoek naar "doeners". Als dit echt een must is, tover deze eigenschap dan om in eentje met wat meer pit.

 • Je denkt niet alleen dat je het kan maar je laat het ook concreet zien.
 • Je zit met je vingers aan de (figuurlijke) knoppen dus wij verwachten energie en actie.
 • Je kan je vinden in het motto "Lead by example".

Je bent leergierig...

Stel je voor, een collega die alles al weet... En dat in onze snel veranderende samenleving waar zekerheid zoek is.

 • In deze functie blijf je bijleren, ongeacht jouw ervaring of talent.
 • Je spijkert je kennis bij zodat je steeds nieuwe uitdagingen de baas kan.
 • Ons bedrijf evolueert continu dus bieden we je voldoende kansen om je kennis en talent bij te schaven. (Zet dit bij het aanbod.)

Je bent stressbestendig...

Wat jij bedoelt: deadlines schrikken jou niet af en enkel met goed time management kan je deze functie aan. Wat de kandidaat leest: Alles loopt in de soep en ik word opgezadeld met een berg werk. Tijd om ook hier een creatieve draai aan te geven.

 • Self-management en discipline sieren jou.
 • Je krijgt voldoende vrijheid en verantwoordelijkheid om projecten tot een goed einde te brengen.
 • Jouw team gaat er volledig voor dus maak je borst maar nat!

Een marktconform salaris...

Op z'n minst! want anders zou de kandidaat gewoon ergens anders gaan werken, toch? En nee, je trekt door het anders te verwoorden niet enkel geldwolven aan. Vermeld ook in detail welke extralegale voordelen er zijn. Kandidaten wegen namelijk verschillende bedrijven en functies tegen elkaar af. (en terecht)

 • Een aantrekkelijk salaris naargelang jouw ervaring (Zo motiveer je ook kandidaten met ervaring!)
 • We zullen even alles afvinken voor je. Een auto van de zaak: check. Levenslang leren: check. Een salaris: dubbelcheck!
 • Voordelen: een goed salaris, vaste job, een auto en een topteam. Nadelen: steeds verliezen met een potje tafeltennis op de middag.


Hopelijk heb ik je creativiteit wat aangescherpt om bij de huidige of volgende vacatures tweemaal na te denken. Laat die "ach, het is toch ok zo" achterwege en schop die clichés meteen uit je teksten. Veel succes!