Vacatures van morgen: 5 cruciale vaardigheden van medewerkers 3.0

Vacatures van morgen: 5 cruciale vaardigheden van medewerkers 3.0

COVID-19 heeft de arbeidsmarkt drastisch door elkaar geschud. Heel wat medewerkers hebben hun werkzaamheden (tijdelijk) moeten aanpassen of zagen hun rol binnen het bedrijf wijzigen. Vergaderingen zijn veranderd in videomeetings en thuiswerk krijgt meer voet tussen de deur. Digitalisatie wordt troef en ook bij de uitrol van nieuwe processen, producten en service wordt er rekening gehouden met deze nieuwe mindset.

Hoog tijd dus om je vacatures wat bij te schaven. Je wil namelijk medewerkers aantrekken die deze cultuurshift de baas kunnen. Je hebt mensen nodig die nu net kunnen bloeien dankzij hun unieke waaier aan vaardigheden. Hieronder vind je vijf eigenschappen die aan belang winnen bij nieuwe aanwervingen.

1. Teamwork vanop afstand

Door gebrek aan fysiek contact is een online vergader- en brainstormsessie vaak een stuk vermoeiender, onduidelijker en minder efficiënt. Samen aan projecten werken en de zaken voor elkaar krijgen ook wanneer je niet in dezelfde ruimte bent, wordt dus een belangrijk talent. Projecten managen op platformen zoals Monday.com of agile werken wordt steeds meer de norm. 

2. discipline

Discipline niet onder het mom van gehoorzaam taken uitvoeren maar de wilskracht om niet toe te geven aan afleiding. Van thuis uit werken is niet voor iedereen eenvoudig en het vergt discipline om ook daar even efficiënt te werken als op kantoor. Ook een uitgebreid takenpakket en lean management zorgt ervoor dat medewerkers hun tijd en energie zelfstandig moeten verdelen om alles te kunnen bolwerken.

3. denken vanuit meerdere referentiekaders

Steeds meer medewerkers worden betrokken bij de verschillende doelstellingen en processen binnen een bedrijf. Het volstaat niet meer om te denken vanuit één enkele functieniche zoals customer service, het financiële, marketing of pruductontwikkeling. Medewerkers hebben voordeel bij een gemende achtergrond en ervaring om beslissingen te nemen en hun doelstellingen te halen.

4. cognitieve flexibiliteit

Leergierigheid 2.0. De drang om bij te leren is voor de meeste functies vanzelfsprekend. Aangeleerde processen continu bijsturen of vervangen vanwege nieuwe producten, diensten of modellen vergt echter een sterk aanpassingsvermogen. Ook de snelheid waarmee deze permanente veranderingen gepaard gaan, eist heel wat cognitieve energie.

5. storytelling

Dit woord dondert al jaren in alle marketinggangen maar vindt zijn weg ook naar andere departementen. Feiten en data omzetten naar een herkenbaar verhaal alsook een boodschap en visie aantrekkelijk maken, zorgt voor meer impact. Dit betekent dat collega's en stakeholders sneller geneigd zijn je ideeën om te zetten in concrete acties.