Verbreed je IT-horizon bij Qiwie

In deze blogpost deel ik jullie mijn stage ervaring bij het telemarketing bedrijf Qiwie. Als graduaatsstudent programmeren voelde ik me nog niet klaar om de vleugels te spreiden en het bedrijfsleven in te duiken. Gelukkig werden we als stagiairs goed ontvangen en kregen we de nodige steun en vrijheid om onze horizon zo ver mogelijk te verruimen.

Verbreed je IT-horizon bij Qiwie

Hey toevallige of minder toevallige passant! In deze blogpost deel ik jullie mijn stage ervaring bij het telemarketing bedrijf Qiwie. Als graduaatsstudent programmeren voelde ik me nog niet klaar om de vleugels te spreiden en het bedrijfsleven in te duiken. Gelukkig werden we als stagiairs goed ontvangen en kregen we de nodige steun en vrijheid om onze horizon zo ver mogelijk te verruimen.

Na vele weken vol spanning wachten was het eindelijk zover, mijn eerste stage in de IT-wereld kon beginnen. Even geen mooi afgelijnde schoolopdrachten of examens meer, een onbekend project stond klaar om mijn kennis over computers en programmeren op de proef te stellen. Natuurlijk bracht dit heel wat onzekerheden met zich mee. Zal ik dit wel aankunnen?, Zoveel kennis heb ik uiteindelijk niet, Ik ben eigenlijk nog maar een graduaatsstudent… Gelukkig was er Lindsay, de verantwoordelijke voor alle stagiairs, die ons de eerste dagen goed begeleid heeft doorheen het bedrijf en ons liet kennismaken met de bedrijfsflow. Al vanaf dag één werden we betrokken bij de vele vergaderingen met de vaste medewerkers en kregen we zo een vat op hoe Qiwie te werk gaat en waar wij als stagiairs aan kunnen meehelpen. Omdat Qiwie slechts een handjevol medewerkers telt, werden we snel opgenomen in de familiale werksfeer die er hangt. De groep stagiairs bestond voornamelijk uit marketing en business studenten. Zij kregen elk een vaste medewerker toegewezen die hen taken bezorgde. Als IT-stagiairs kregen wij de Business manager Kim (vertaald => de grote baas) toegewezen als adviser, wat het soms extra spannend maakte. In korte meetings probeerde hij ons uit te leggen wat Qiwie nodig heeft in de toekomst en hoe wij daar als IT’ers een rol in kunnen spelen. Het vertalen van business-noden in IT-taal vond ik dan ook één van de meest uitdagende opdrachten.

In een team van vier IT en twee marketing stagiairs kregen we ons project toegewezen. Het marketing team moest zorgen voor een mooi grafisch design, terwijl wij als IT’ers de motor moesten ontwikkelen. Een hele boterham dus, als graduaatstudent was ik dan ook bang om bedolven te worden onder voor mij onbekende technologieën. Achteraf gezien was deze stress helemaal voor niets nodig. De eerste weken van de stage kregen we voldoende tijd om te leren werken met de benodigde technologieën. Brandaan, Pieter-Jan en ik gebruikten nodeJS en express om het project op poten te zetten. Christophe zorgde meer voor het verwerken van binnenkomende data met behulp van PHP. Natuurlijk moesten we doorheen ons traject veel bijsturen omdat het soms moeilijk was om in te schatten waar Kim precies naar toe wilde gaan. Maar na enkele meetings met de IT en marketing – stagiairs vielen de puzzelstukjes mooi op zijn plaats.

Na enkele leerrijke weken op kantoor gooide corona roet in mijn stageverloop. Net voor de lockdown besloot Kim al snel om iedereen van thuis uit te laten werken. Een goede keuze natuurlijk maar ik vond het best jammer. De sfeer tussen de stagiairs en vaste medewerkers zat echt goed en het uitzicht op de stad Antwerpen was in één woord magnifique. De eerste weken van thuis uit werken was dan ook even aanpassen, ik had best veel moeite om de werksfeer van op kantoor mee te nemen naar de huiskamer. Gelukkig kregen we van Kim de vrijheid om op ons eigen tempo het project af te werken. In de maand mei konden we dan ook ons project presenteren aan Kim en aan onze school.

Mijn eerste stage ervaring bij Qiwie vond ik meer dan geslaagd. De grootste voordelen voor mij waren de vrijheid die je krijgt om je projecten af te ronden en de familiale werksfeer die er hangt. Ze kijken echt naar wat je aflevert en hebben liever dat je daar dan iets langer over doet dan dat je half werk levert. Aan toekomstige stagiairs zou ik zeggen: twijfel niet en solliciteer voor een boeiende IT-stage bij Qiwie.