Waar moet ik rekening mee houden bij een sollicitatiegesprek?

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging en wordt uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Welke tips & tricks kunnen jou hierbij helpen?

Waar moet ik rekening mee houden bij een sollicitatiegesprek?

Bereid je sollicitatiegesprek voor

Het voorbereiden van je sollicitatiegesprek is van cruciaal belang als jij het gesprek succesvol wilt laten verlopen. Ben je een moeilijke spreker? Oefen je sollicitatie in de spiegel! Dit zal je meer zelfvertrouwen geven waardoor het sollicitatiegesprek makkelijker zal verlopen.

Bereid jezelf ook voor op vragen die mogelijk gesteld kunnen worden tijdens de sollicitatie. Hierdoor hoef je niet plots op zoek te gaan naar een passend antwoord maar kan je direct een onderbouwde uitleg geven.

Een van de meest voorkomende sollicitatie fouten is een slechte voorbereiding. Hierdoor kom je ongeïnteresseerd over. Bezoek daarom alvast de website, sociale media kanalen, Linkedin etc. Hoe meer jij weet over het bedrijf en de cultuur die er heerst, hoe meer kans je maakt om een goede eerste indruk na te laten.

Verzamel informatie over het bedrijf

Als je voor een nieuw bedrijf solliciteert  is het van belang dat je ook weet wat de bedrijvigheid is van de onderneming en hoe zij te werk gaan. Deze informatie kan je terug vinden op het internet zoals op: Google, de bedrijfswebsite, LinkedIn of Facebook. Zorg ervoor dat je over voldoende informatie beschikt van de vacature waar je op gesolliciteerd hebt. Heb je ervaring in deze functie, zorg er dan voor dat je voorbeelden kan aantonen van zaken die je verwezenlijkt hebt.

Een standaardvraag is waarom je voor dit bedrijf gekozen hebt. Als je dan niet uit je woorden komt, weerspiegel je een slechte voorbereiding wat een negatief gevolg zou kunnen hebben voor jouw sollicitatie.

Negatief praten over je vorige werkgever en collega’s is onprofessioneel. De werkgever zou het idee kunnen krijgen dat je dat op je nieuwe baan ook zou kunnen doen. Zijn er zaken gebeurd die ertoe geleid hebben om van werk te veranderen, schets die dan op een professionele manier.

Wees op tijd

Wees op tijd voor je sollicitatiegesprek! Hier wordt zeer veel belang aan gehecht. Zorg ervoor dat je tijdstippen en deadlines respecteert en hier goed mee om gaat. Kom je te laat? Dan weerspiegel je een negatief beeld van jezelf naar de werkgever. Zorg ervoor dat je vroeger vertrekt dan gewoonlijks zodat je extra speling hebt mochten er zich eventuele onvoorziene problemen of ongevallen voordoen. Geraak je niet tijdig op de afspraak, verwittig dan de contactpersoon tijdig.

Kom verzorgd over

Als je op sollicitatiegesprek gaat is het zeer belangrijk dat je verzorgd overkomt. Slaap op tijd zodat je niet suf of verward aankomt op de sollicitatie en zorg voor een correcte houding. Je kan je gestreken kleren eventueel een dag op voorhand klaar leggen. Dit voorkomt stress in de ochtend. Jouw eerste indruk op de werkgever hangt niet alleen af van de gegeven antwoorden tijdens de sollicitatie.