Wat kunnen recruiters leren van verkopers?

Wat kunnen recruiters leren van verkopers?

Eigenlijk is iedereen een verkoper. Account managers en vertegenwoordigers zijn dit fulltime maar iemand overtuigen van je ideeën, een project pitchen, om een (kleine) dienst vragen of luisteren om vervolgens te anticiperen zijn allemaal meer subtiele vormen van verkoop. Voor recruiters is dit niet anders. Ze moeten weten hoe ze connectie maken, over mensenkennis beschikken en haast letterlijk een job "verkopen" aan een kandidaat. Wie echt succesvol wil zijn in het werven van kandidaten, doet er goed aan om het wervingsproces door de ogen van een verkoper te zien. Hieronder vind je alvast enkele tips.


het belang van empathie

De meeste recruiters die ik ken zijn extravert, tolerant en energiek. Ideale profielen om een open en los gesprek mee te voeren. Maar ongeveinsde empathie is een zeldzaam talent. Toch hebben recruiters dit nodig wanneer ze zich in de schoenen van de kandidaat plaatsen. Door goed te luisteren naar hun wensen en op te pikken wat ze verwachten in hun nieuwe functie, kunnen ze het interview de gewenste draai geven door toe te lichten hoe deze nieuwe job hun verwachtingen invult. Empathie is ook eerlijk zijn wanneer de job niet voor hen is weggelegd, ook al betekent dit het missen van het target. Om deze reden ben ik meer te vinden voor inhouse recruitment of talent acquisition, maar dat is een andere discussie.


het wervingsproces zien als een trechter

Door werkzoekenden te zien als potentiële leads die via een trechter van jobkanalen en interviews gefilterd moeten worden tot een succesvolle aanwerving, biedt overzicht en controle op heel het proces. Door data kan je nagaan welke kanalen beter werken, door wijzigingen in de vacaturetekst trek je andere kandidaten aan en door de juiste vragen te stellen heb je van hen een beter beeld. Recruiters die over de gehele lijn de teugels in handen hebben, leveren sneller en efficiënter toptalent.


altijd op zoek

Echte verkopers zien in alles een opportuniteit en draaien elke steen om in hun zoektocht naar nieuwe leads. Als recruiter denk je best even verder dan enkel publiceren op klassieke kanalen en passief wachten op instroom. Betaalde advertentieruimtes op sociale media, facebookgroepen, netwerkevenementen, vrienden,... zijn allemaal onuitputtelijke bronnen om de wervingstrechter te vullen. Hopelijk is dit voor veel recruiters niets nieuws onder de zon maar een always be prospecting mindset leidt tot nieuwe inzichten.


enthousiasme... keer op keer

Zowel verkopers als recruiters hebben momenten waar ze moedeloos opkijken tegen een berg van saaie taken, overuren en vervelende meetings. Maar bandeloze positiviteit en energie werkt aanstekelijk en kandidaten voelen dit. Steek moeite in je enthousiasme wanneer je keer op keer kandidaten opbelt, weeral dezelfde functie uitlegt of het deksel nogmaals op de neus krijgt. Een nieuwe loopbaan is geen lichtzinnige keuze dus is het enthousiasme waarmee iemand deze uitdaging voorstelt cruciaal.