Wereldparkinsondag

Wereldparkinsondag

Vandaag wordt er over de hele wereld extra aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson. 

“De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Als je Parkinson hebt, maken je hersencellen minder dopamine aan. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat je soepel en gemakkelijk kan bewegen. Ook andere stofjes in de hersenen worden minder aangemaakt en dat geeft verschillende andere problemen.”

Het verloop van de ziekte verschilt sterk van persoon tot persoon. Het is moeilijk te raden hoe de dingen zullen uitpakken voor één specifieke persoon. Aangezien de aandoening chronisch is, kan je na de diagnose verwachten dat je symptomen na verloop van tijd verslechteren. Er is geen manier om dit te voorkomen. In de meeste gevallen is de evolutie traag en vindt ze plaats over meerdere jaren.

Maar wist je dat 11 april eigenlijk de geboortedag was van James Parkinson?

Wie is James Parkinson?

Hij was een Britse dokter, geboren in 1755. Toen nog niemand van deze ziekte af wist beschreef hij er de allereerste gevallen van. James Parkinson heeft een aantal medische artikelen uitgebracht maar werd pas echt bekend toen hij zijn essay over ‘Shaking Palsey’ had gepubliceerd. Zijn beschrijvingen waren zo goed dat andere artsen er ook onderzoek naar deden. Later kreeg de ziekte de naam Van Parkinson.

Er zijn in België ongeveer 35 000 Parkinsonpatiënten. Het grootste deel van de patiënten ontdekt tussen de leeftijd van 55 tot 77 jaar dat ze Parkinson hebben, slechts 15% van de patiënten is onder de 45 jaar.